неделя, 26 юни 2011 г.

Игри за 6,7 годишни деца

Верига от думи

Сигурно много от вас знаят играта, при която се съставя верига от думи – последната буква на една дума е първа в следващата (например: остроВ-ВелосипеД-ДървО-ОвцА-Автомобил... Това е чудесна игра, увлича и забавлява. А за да е по-интересно, ограничете думите в някаква определена тема, например само думи, свързани с готвене – черпаК-КотлоН-НоЖ-Желатин и др. Задайте темата и засечете времето – около 5 минути. Играта може да се организира и така – участват два отбора и всеки от тях да работи в група, а може един да каже една дума, друг да му отговори и така нататък. Който не може да отговори, изгаря.

Двайсет думи

Необходим е молив и лист хартия. Всеки трябва да напише 20 думи. Не е много лесно, защото условието е във всички думи да се използва само една и съща гласна- И например: „кит”, „триъгълник”, „телевизор” и т.н. За 10 минути участниците могат да запишат думите, за които се досещат. Когато времето изтече, се преброяват буквите „И”. Печели този, които е написал най-много думи, съдържащи буквата „И”. Ако има дума, която не съдържа тази гласна, тя разбира се, се задрасква.

Да или Не

Този, който води играта си намисля една дума, а играещите по ред задават въпроси, на които може да се отговори само с „Да” или с „Не”. Този, който познае намислената дума, печели. Взема се някаква дълга дума. Задачата на всеки от участниците е да състави колкото се може повече думи от буквите на дългата дума. Например – от „трактор” може да се измислят: тор, рак, рок, ток.

Градове и държави

Тази игра е своеобразен урок по георгафия. Може да се ограничи до градове в България или пък да се играе с държави. Зависи от подготовката и желанието на участниците. Всеки си разчертава таблица с две колони, в едната са числата от 1 до 5, а в другата празни места за писане.

Един от участниците започва да казва наум азбуката, друг казва „Стоп!” С буквата на която е спряно, всички започват да запълват таблицата с градове или държави, започващи с указаната буква. Който първи запълни таблицата, сигнализира и всички спират. С 10 точки се оценява град или държава, която никой друг не е посочил, а с 5 точки – дума, която е използвана от повече от един участник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар